Door José Wunderink.

Vorige week konden we in de Gelderlander lezen dat Arnhemse woningen populair zijn bij kopers uit het Westen. Ook de Rhedense makelaars ontmoeten meer Westerse kopers, maar wat laten de cijfers eigenlijk zien?

Kijken we naar het 1e kwartaal van 2017 dan valt de “stroom” uit het Westen mee in de gemeente Rheden. 57% van de kopers van Rhedense huizen komt uit de gemeente zelf. 10% van de kopers komt uit Arnhem. Slechts 1% van de kopers komt uit Amsterdam, 1% uit Rotterdam en 1% uit Utrecht. Ook de omgeving (Duiven, Westervoort, Oosterbeek, Renkum, Brummen e.d.) levert kopers maar ook hier zijn geen grote bewegingen zichtbaar. Ondanks de mooie omgeving weten de “Westerlingen” de gemeente dus nog niet in grote getale te vinden!

Wat laat het kwartaal verder zien? In de gemeente werden 119 woningen verkocht (tegen 138 in laatste kwartaal 2016). De gemiddelde transactie prijs was € 226.500,= (lager dan de € 247900,= in laatste kwartaal 2016 ) en de woningen werden gemiddeld na 77 dagen verkocht ( 4e kwartaal was 128 dagen, dus dit is opvallend snel). De gemiddelde prijs hoeft geen prijsdaling te betekenen, maar is ook te wijten aan het hogere aantal midden- en hoekwoningen dat verkocht werd, deze deden het namelijk goed.

Tussenwoningen en hoekwoningen deden het goed en stegen licht in prijs, Twee-onder-één-kappers werden evenveel verkocht als in het laatste kwartaal van 2016, maar daalden gemiddeld iets in prijs. Er werden minder vrijstaande woningen verkocht en de gemiddelde prijs hiervan was lager dan in het laatste kwartaal van 2016 en dit geldt ook voor de appartementen.

Over het algemeen kunnen we tevreden zijn over de markt, maar gezien de snellere omloopsnelheid wordt het aanbod wel kleiner. Gunstig voor de verkopers, maar lastig voor de kopers die minder keuze hebben en sneller moeten handelen.

Alle cijfers bekijken? Ga voor een uitgebreid overzicht naar de marktinformatie pagina van de NVM.

 Vragen? App ons!