Assink adviseert- woning onder water (restschuld)

Assink adviseert: huis onder water

Wil of moet je je huis verkopen en is de hypoheekschuld groter dan de te verwachten opbrengst? Dan staat je huis ‘onder water’. Wat zijn je opties en wat kun je doen?

Stap 1. Nodig een makelaar uit om de te verwachten opbrengst goed vast te stellen. De woningmarkt is in beweging en de WOZ-waarde van de woning ligt nog regelmatig lager dan de marktwaarde.

Stap 2. Zet goed op een rij hoeveel je dient af te lossen bij verkoop. Is er bijvoorbeeld gespaard in een spaar- of beleggingshypotheek die in mindering kan worden gebracht op de hypotheekschuld? Maak indien nodig een afspraak met een hypotheekadviseur om dit duidelijk te krijgen.

Stap 3. Bepaal wat de te verwachten restschuld is.

Stap 4. Heb je een hypotheek met NHG, kijk dan of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld (zie ook onze blog over NHG en restschuld).

Stap 5. Heb je geen NHG, kijk dan of je de restschuld zelf kunt aflossen met spaargeld of een lening bij familie.

Stap 6. Lukt dit niet, bespreek de mogelijkheden van het meefinancieren als je een nieuw huis koopt met de hypotheek adviseur. Let op: de rente over de restschuldfinanciering is niet meeraftrekbaar.

Ga je huren? Bekijk dan de mogelijkheden om een persoonlijke lening te sluiten. Let wel op: de rente voor een dergelijke lening is hoger dan de rente die voor een hypothecaire lening betaald wordt!

Stap 7. Lukt dit allemaal niet, blijf wonen en probeer zoveel mogelijk af te lossen.

Klik hier om een gratis waardebepaling aan te vragen.Vragen? App ons!