Cijfers woningmarkt gemeente Rheden 2e kwartaal 2017

Het tweede kwartaal in beeld (klik om te vergroten).

Door José Wunderink.

De nieuwsberichten vertellen ons dat de NVM vaststelt dat er minder woningen verkocht zijn in het tweede kwartaal en dat de prijzen blijven stijgen. Ook de Rhedense makelaars constateren dat de markt krapper is in de gemeente Rheden, maar wat laten de cijfers eigenlijk zien?

Kijken we naar het 2e kwartaal van 2017 in de gemeente Rheden dan valt op dat er ook hier minder woningen zijn verkocht. In de gemeente werden dit kwartaal 116 woningen verkocht (tegen 127 in het vorige vorige kwartaal). De gemiddelde transactieprijs was € 261.400,- (hoger dan de € 231.700, = in het eerste kwartaal) en de woningen werden gemiddeld na 102 dagen verkocht ( 1e kwartaal was 75 dagen, dus dit is opvallend). De gemiddelde prijsstijging hoeft niet altijd een stijging voor alle woningtypen te betekenen, maar kan ook te wijten zijn aan het hogere aantal verkochte vrijstaande woningen die het gemiddelde omhoogtrekken. Dat dit beeld algemeen is zie je als je de cijfers per type woning bekijkt:

  • Tussenwoningen zijn niet gestegen in prijs, er werden er wel minder van verkocht.
  • Hoekwoningen daalden in prijs, er werden er minder van verkocht, maar ze werden wel sneller verkocht.
  • Twee onder één kap woningen stegen gemiddeld in prijs, het aantal verkochte woningen daalde en ook hier en ze werden sneller verkocht.
  • Vrijstaande woningen stegen in prijs, maar hier steeg opvallend ook het aantal verkochte woningen (we zien hier een inhaalslag) en ook opvallend: de verkooptijd steeg en de onderhandelingsmarge werd groter.
  • Ook appartementen stegen in prijs, het aantal verkopen bleef hier stabiel, de looptijd liet een stijging zien en er werd minder van de prijs af onderhandeld.

Over het algemeen kunnen we tevreden zijn over de markt, al baart het krappe aanbod zorgen. Gunstig voor de verkopers, maar lastig voor de kopers die minder keuze hebben en sneller moeten handelen.Vragen? App ons!