Daling aantal verkopen, stijging prijzen in gemeente Rheden 2e kwartaal 2020

In het tweede kwartaal van 2020 heeft de NVM de woningmarkt weer krapper zien worden. In het aantal verkochte woningen is een daling te zien van 4% t.o.v. dezelfde periode in 2019 en wederom nam het aantal te koop komende woningen af. Er werd 2% minder woningen op de markt gebracht. Er werden wel meer nieuwbouwwoningen op de markt gebracht dan in dezelfde periode vorig jaar, maar het totaal aantal te koop staande nieuwbouwwoningen nam af.

De gemiddelde prijs van verkochte woningen steeg  met 8,8% t.o.v. dezelfde periode in 2019, naar € 335.000,-. Landelijk gezien lagen de vraagprijzen 9% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde vraagprijs was € 462.000,-. De gemiddelde woning stond in Nederland 28 dagen te koop.

Effecten van de uitbraak van corona zijn vooralsnog niet echt zichtbaar in woningmarkt, al zien wij wel meer zoekers die werkruimte aan huis wensen en meer kopers die naar landelijke gebieden trekken.

Gemeente Rheden

In Rheden zagen we ook een lager aantal verkopen (117). De verkooptijd daalde fors (was 51 en daalde naar 29 dagen) en bij alle typen woningen. De blijvende druk op de markt was zichtbaar aan het feit dat woningen gemiddeld 1,2% boven de vraagprijs verkocht werden. Dit ligt uiteraard ook aan het feit dat veel verkopers een “vanafprijs” inzetten.

Bij de tussenwoningen valt op dat er een kleine daling in prijs was (van €227.600,- naar € 224.700,-) na meerdere kwartalen prijsstijging. Er werden wel meer tussenwoningen verkocht en ze verkochten snel en gemiddeld boven de vraagprijs.

De twee-onder-één-kap woningen stegen in prijs naar gemiddeld € 368.400,-. Er werden er minder verkocht dan in 1e kwartaal en ook hier daalde de looptijd. Gemiddeld werd de vraagprijs gerealiseerd.

De vrijstaande woningen lieten een fors lagere opbrengst zien (was € 513.300,- nu € 483.300,-) . De looptijd werd hier wel korter en er werd minder van de vraagprijs af onderhandeld.

De appartementen stegen in prijs naar € 166.600,- en verkochten binnen 20 dagen, ook hier werd gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs.

Rheden loopt hiermee in lijn met het landelijk beeld, al ligt het prijsniveau hier toch een stuk lager.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!