Assink NVM Makelaars te koop

Facts & Figures: achter de cijfers van de woningmarkt

Door José Wunderink.

U hebt ze zeker voorbij zien komen; de lovende cijfers van de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2106. De Gelderlander liet de positieve geluiden uit Arnhem horen; hier zijn sinds het laatste kwartaal 2015 27 % meer woningen verkocht. De looptijd daalde in Arnhem van 96 dagen naar 72 dagen en de gemiddelde prijs steeg met 11 % naar € 194.000,-. Ten opzichte van het derde kwartaal 2016 was er ook stijging in verkopen te zien, 11 % meer verkopen en 5 % prijsstijging.

Maar hoe ziet de woningmarkt in de dorpen eruit?
Ook de gemeente Rheden deed het goed: er waren in het vierde kwartaal 2016 41 % meer verkopen dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. De prijzen stegen ook hier 11 % en de looptijd daalde van 206 naar 121 dagen. De gemiddelde verkoopprijs lag op € 251.900,- dus een stuk hoger dan in de buurgemeente.

Nadere analyse van de cijfers laat zien dat deze cijfers vooral sterk beïnvloed zijn door de betere verkoop van de vrijstaande woningen, die het lang matig deden, en de hogere prijzen die hier betaald zijn. Bij de appartementen zagen we na half 2016 een dalend aantal verkopen in Gemeente Rheden en stabiel blijvende prijzen. Het aantal hoek en tussenwoning verkopen steeg in begin van het jaar, maar daalde weer in de tweede helft en lieten ook lagere prijzen zien. De twee onder één kap verkopen bleven redelijk stabiel.

Ten opzichte van het derde kwartaal 2016 steeg het aantal verkopen licht in Rheden, 0,07 %, maar de gemiddelde prijs steeg wel met 17 %. Dit is sterk beïnvloed door veel verkopen van vrijstaande woningen in deze periode, omdat de hoek en tussenwoning prijzen daalden in deze periode.

Ook de gemeente Duiven kende fors meer verkopen dan een jaar geleden, hier nam het aantal verkopen toe met 42 % en daalde de looptijd van 212 naar 101 dagen. De prijzen stegen hier wat minder, 2 %. Ook hier zat de verkoop van de vrijstaande woningen in de lift.

Wat zeggen deze cijfers?
Het lijkt erop dat het marktherstel, dat al wat langer zichtbaar was, in 2016 de vrijstaande woningen heeft bereikt. Deze bleven lang wat achter op de rest van de markt. Het overige deel van de markt heeft het herstel al eerder gehad en lijkt nu qua prijsstijging wat te bedaren. Ook de looptijd verbetering is met name te wijten aan de kortere looptijd van twee onder één kap woningen en vrijstaande woningen, deze gingen nl. van 253 dagen naar 73 voor de twee onder één kap en van 372 naar 180 dagen voor de vrijstaande woning. Dit laat zien dat “oude voorraad” nu verkoopt en de nieuwe helften van dubbel en vrijstaande woningen een kortere looptijd hebben.
Het aanbod van woningen daalt hiermee, wat meer druk op de markt geeft. Deze druk is er met name in de grotere steden in bepaalde wijken en in mindere mate in de dorpen. Type woning en locatie blijven erg belangrijk voor de interesse in de woning.
Laat u dus niet leiden door algemene cijfers, deze vragen om wat nader onderzoek en kennis van de markt!Vragen? App ons!