Assink NVM Makelaars

Historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs met bijna 15 % in een jaar omhoog – woningmarktcijfers 1e kwartaal – 2021

Landelijk: historisch laag aanbod stuwt verkoopprijs met bijna 15 % in een jaar omhoog

In het eerste kwartaal van 2021 heeft de NVM de woningmarkt weer krapper zien worden. Er stonden 42 % minder woningen te koop halverwege dit kwartaal dan een jaar geleden. Sinds de NVM ging meten in 1995 is het aanbod op de markt niet zo gering geweest. Het geringe aanbod maakt dat er ook minder woningen verkocht zijn, 6.8 % minder dan een jaar geleden. De krapte is dusdanig dat de koper gemiddeld maar tussen 2 woningen kan kiezen.

De gemiddelde verkoopprijs steeg met bijna 15 % t.o.v. 1e kwartaal 2020 naar € 385.000, -. Landelijk gezien waren de verkoopprijzen bijna 15 % hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde woning stond in Nederland maar 30 dagen te koop.

De krapte maakt dat meer dan 60 % van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht en de hoogte van de over biedingen naar een ongekend niveau stijgt.

Gemeente Rheden

In Rheden zagen we ook een dalend aantal verkopen ( 82, was 123 in 4e kwartaal 2020). De verkooptijd steeg juist (was 30 en steeg naar 35 dagen) De blijvende druk op de markt was zichtbaar in het onderhandelingsresultaat, er werd gemiddeld 3,9 % boven de vraagprijs geboden. De gemiddelde verkoopprijs steeg met € 22.000, – in 1 kwartaal naar € 323.200, –

We zagen bij de vrijstaande woningen een flinke prijsstijging maar ook een flink lager aantal verkopen. Opvallend is dat vrijstaande woningen in Rheden bijna 2 x zo lang te koop staan als de gemiddelde woning. De twee onder één kap woningen brachten iets meer op, maar de tussenwoningen steeg aanzienlijk meer in prijs. Er werden wel flink minder tweekappers verkocht en minder hoek, – en tussenwoningen. De prijs ontwikkeling bij appartementen blijft goed, deze stegen zo’n 10 % in waarde, maar er werden minder appartementen verkocht (32 in 4e kwartaal en 24 in 1e kwartaal). Rheden wijkt niet echt af van het landelijk beeld, met ook bijna 15 % prijsstijging in een jaar, kortere looptijden, een krap aanbod en hierdoor minder verkopen.

Gemeente Rozendaal

Ook in Rozendaal nam de prijs toe, deze steeg met bijna 10 % t.o.v. het  4e kwartaal 2020 naar € 895.600, – gemiddeld. Op de vraagprijzen werd nog wel wat af onderhandeld, maar hier betreft het ook duurdere woningen. Woningen staan gemiddeld 101 dagen te koop in Rozendaal, dit is ver boven het landelijk gemiddelde maar heeft te maken met het hoge prijsniveau van het aanbod.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!