Meer verkopen in de gemeente Rheden in 3e kwartaal 2020 – woningmarktcijfers

In het derde kwartaal van 2020 heeft de NVM de woningmarkt weer krapper zien worden na twee voorgaande  kwartalen waarin deze trend ook al zichtbaar was. Het derde kwartaal was het beste kwartaal qua aantal verkopen dat de NVM ooit had, en volgde op een kwartaal met minder verkopen. Met een toenemende krapte geeft dit zorgen over de woningmarkt, er nog nooit zo weinig keuze geweest voor de koper in deze eeuw. Er werden wel meer nieuwbouwwoningen op de markt gebracht en er werd 24% meer nieuwbouw verkocht dan in het tweede kwartaal.

Landelijk: weer stijging aantal verkopen, stijgende prijzen en kortere verkooptijd

De gemiddelde prijs van verkochte woningen steeg  met 11,6 % t.o.v. dezelfde periode in 2019 naar   € 354.000, -. Landelijk gezien lagen de vraagprijzen op € 348.000,-. De transactieprijs lag gemiddeld 2 % boven de vraagprijs. De gemiddelde verkochte woning stond in Nederland 30 dagen te koop, dit is 2 dagen langer dan in het tweede kwartaal.

Effecten van de uitbraak van Corona zijn niet zichtbaar in de cijfers, al zien wij wel meer zoekers die werkruimte aan huis wensen en meer kopers die naar landelijke gebieden trekken.

Gemeente Rheden

In Rheden zagen we ook een hoger aantal verkopen (146). De verkooptijd was 31 dagen en daalde bij alle typen woningen behalve bij de appartementen. De blijvende druk op de markt was zichtbaar aan het feit dat woningen gemiddeld 2,8 % boven de vraagprijs verkocht werden. Dit ligt uiteraard ook aan het feit dat veel verkopers een “vanafprijs” stellen.

Bij de tussenwoningen valt op dat er voor het tweede kwartaal achteréén een daling in transactieprijs was (van €228.400,- naar € 217.500,-) . Er werden ook minder tussenwoningen verkocht. Ze verkochten wel snel en gemiddeld boven de vraagprijs.

Ook de twee onder één kap woningen daalden in prijs naar gemiddeld € 315.000,-.  Er werden er meer verkocht dan in het kwartaal hiervoor en ook hier daalde de looptijd. Gemiddeld werd er boven de vraagprijs verkocht.

De vrijstaande woningen lieten een fors hogere opbrengst zien (was € 516.300,- nu € 728.200,-) .     De looptijd werd hier korter en er werd minder van de vraagprijs af onderhandeld.

De opbrengst van appartementen steeg naar € 198.400,-  appartementen verkochten binnen 26 dagen, ook hier werd gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs.

Rheden loopt hiermee deels in lijn met het landelijk beeld, het prijsniveau ligt hier toch een stuk lager en er is al twee kwartalen sprake van een daling van de opbrengst van tussen, – en twee onder één kap woningen.

Gemeente Rozendaal

De cijfers van Rozendaal laten zien dat de samenstelling van het verkochte aanbod van erg grote invloed is op de uitkomst van de kwartaalcijfers.

Het aantal transacties in Rozendaal is klein, het waren er 7 in het derde kwartaal, in het tweede kwartaal 6. In het derde kwartaal schoot de gerealiseerde prijs omhoog van € 466.400,- naar  € 846.900,- gemiddeld. Dit is verklaarbaar door het feit dat 5 van de 7 verkochte woningen vrijstaand waren. In het tweede kwartaal was er maar 1 van de woningen die verkocht werden vrijstaand. De looptijd bleef zo goed als gelijk, 81 dagen en is hiermee een stuk hoger dan in Rheden.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!