Assink NVM Makelaars

Minder aanbod, minder transacties – woningmarktcijfers 3e kwartaal – 2021 –

Landelijk: Minder aanbod, minder transacties

Ook dit derde kwartaal is de markt wederom geslonken. Het beschikbare aanbod is nog verder afgenomen evenals het aantal transacties. Uit cijfers van de NVM blijkt dat het aantal verkochte woningen op het laagste niveau ligt in zes jaar tijd. De krapte indicator van de NVM stond dit kwartaal op 1,5, terwijl deze een jaar geleden nog op 2,0 stond. Voor iedere woningzoekende was er dus 1,5 woning beschikbaar het afgelopen kwartaal. Voor middenwoningen was de krapte-indicator nog lager, met 1,2.

De gemiddelde transactieprijs steeg met 19,2% t.o.v. het derde kwartaal 2020, wat resulteerde in een gemiddelde verkoopprijs van € 419.000,-. Terwijl er in kwartaal twee van dit jaar ca. 75% van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, ging in het derde kwartaal maar liefst 80% van de woningen voor meer dan de vraagprijs weg.

Naast minder aanbod in bestaande bouw, was er ook een daling van 15% t.o.v. van vorig jaar van het aantal nieuwbouwwoningen en nieuwbouwkavels dat is verkocht. De afname van het gemiddelde aanbod zet dus nog steeds flink door.

Gemeente Rheden

In overeenstemming met het landelijk beeld was ook in de gemeente Rheden een daling in het aantal verkopen zichtbaar. In het tweede kwartaal werden er 120 woningen verkocht, in het derde kwartaal zijn er in totaal 101 woningen verkocht. De gemiddelde verkooptijd was dit kwartaal 27 dagen, iets meer dan het landelijk gemiddelde van 23 dagen. Ook dit kwartaal was weer tijdens de onderhandelingen merkbaar hoe krap de markt is. Gemiddeld gezien werd er 9,9% boven de vraagprijs geboden. De gemiddelde verkoopprijs steeg dit kwartaal tot € 397.000,-.

De transactieprijzen stegen voor alle type woningen, behalve voor vrijstaande woningen, hier daalde de gemiddelde transactie prijs licht het afgelopen kwartaal. Het aantal transacties van vrijstaande woningen steeg dit kwartaal wel. Er zat echter een daling in het aantal transacties van appartementen, hoek- en twee-onder-1-kapwoningen. Doordat mensen weinig vertrouwen hebben in het aan te kopen aanbod, zullen zij ook terughoudender zijn om de eigen woning te koop te zetten. Dit is merkbaar in het beschikbare aanbod en het aantal transacties.

In de gemeente werd 81% van de woningen boven de vraagprijs verkocht, net wat meer dan het landelijk gemiddelde. In de categorie hoekwoningen wordt 100% boven de vraagprijs verkocht. Dit is te verklaren door de grote schaarste, ten opzichte van het tweede kwartaal daalde het aanbod van hoekwoningen namelijk.

Het gehele aanbod in de gemeente Rheden daalde, in het derde kwartaal stonden er 48 woningen te koop. Een daling van 44,1% t.o.v. het voorgaande jaar.

Gemeente Rozendaal

In de gemeente Rozendaal was in het derde kwartaal de gemiddelde transactieprijs € 1.075.000,-. Van de verkochte woningen het afgelopen kwartaal werd 100% boven de vraagprijs verkocht, er werd gemiddeld 6,2% boven de vraagprijs betaald. De gemiddelde looptijd blijft hoog in de gemeente, dit heeft echter te maken met het hoge prijsniveau van het aanbod.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!