Waar is een Taxatierapport voor nodig?

Een taxatie is een waardebepaling per datum van opname van het object dat wordt gewaardeerd. Een taxatie kan voor verschillende doeleinden gevraagd worden.

Bij de aankoop van een woning

De meest voorkomende taxatieopdracht bij woningmakelaars is het taxatierapport dat nodig is bij aankoop van een woning. De geldverstrekker wil graag weten of de lening die aan de koper wordt verstrekt een verantwoorde lening is. De bank vraagt als zekerheid het pand als onderpand, maar dit moet dan wel waard zijn waar de koper het voor gekocht heeft.

Meestal is de aankoopwaarde reëel, maar als makelaar kom je ook woningen tegen die te duur zijn aangekocht. Het kan voor de koper dan problematisch worden om een financiering van de hele koopsom en kosten te krijgen. Naast de prijs is voor de geldverstrekker ook van belang of er andere aspecten zijn die de waarde van de woning op den duur zouden kunnen beïnvloeden. Zoals achterstallig onderhoud, planologische plannen of vervuiling. Ook hierop moet de geldverstrekker gewezen worden. Veel geldverstrekker vragen om een gevalideerd rapport. Dit kan via de organisaties NWWI of TVI of Taxateursunie.

Belastingaangifte

Ook kan een taxatie nodig zijn voor belastingaangifte, bijvoorbeeld voor successierechten. Wanneer een woning in een erfenis wordt verkregen moet er over de waarde van de woning successie betaald worden. Hierbij is zowel voor de erfgenaam als voor de belastingdienst een reële en onafhankelijke waarde van belang.

Voor het nemen van een beslissing

Daarnaast kan een taxatierapport van belang zijn voor het nemen van een beslissing. Zeker wanneer er meerdere eigenaren zijn is er behoefte aan een onpartijdig advies door een deskundige.

Taxeren: vakmanschap

Als deskundige kan de makelaar alle aspecten die van belang kunnen zijn op de waarde van een pand inbrengen en afwegen. Hiervoor is de makelaar opgeleid en door ervaring toegerust. Voor een makelaar mag taxeren moet hij/zij eerst een vaktest afleggen waarin deze vaardigheden moeten worden getoond. Deze vaktest is alleen toegankelijk voor makelaars met meerdere jaren werkervaring en die ook al de makelaarsopleiding hebben afgerond. Een taxateur die aan alle eisen voordoet is gecertificeerd via het NRVT, en dient regelmatig scholing te volgen en her-certificeringstoetsen af te leggen. Zo bent u verzekerd van vakmanschap.

Uw woning laten taxeren?
Wij hebben meerdere gecertificeerde makelaars die de actuele waarde van uw woning kunnen bepalen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.Vragen? App ons!