Verkocht

Rheden - Heuvenseweg 1-C

Vraagprijs
€ 650.000,- k.k.

Algemeen
Plaats
Rheden
Postcode
6991 JE
Soort
woonboerderij
Type
vrijstaande woning
Liggingen
aan bosrand, aan rustige weg, vrij uitzicht, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Bouw
Bouwjaar
1896
Kwaliteit
eenvoudig
Indeling
Aantal verdiepingen
2
Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
4
Tuintypen
tuin rondom
Overig
toilet, bijkeuken, berging, hal
Oppervlakten
Perceel oppervlakte
1.067 m2
Inhoud
1.200 m3
Gebruiksoppervlakte woonfunctie
236 m2

Woning
Omschrijving

Uniek object: de Bosschuur op Landgoed Heuven

Wonen op het schitterende Landgoed Heuven, tussen de glooiende velden aan de bosrand, in een karakteristiek, oud pand, dat intern wel geheel modern ingericht kan worden?

Dan kunnen wij u deze bijzondere kans bieden.

De Stichting Wurfbain’s Hof biedt de opstal van de voormalige Bosschuur aan, waarbij de ondergrond in erfpacht wordt uitgegeven.

De Bosschuur biedt ruimte voor een woning met ca. 236 m² woonoppervlak, het grondvlak (maten buitenkant) van het gebouw is (± 16,28 m¹ x ± 12,37 m¹ =) ± 200 m².

Het perceel dat in erfpacht uitgegeven wordt is circa 1.067 m² groot.

De bestemming van de opstal is wonen en de koper kan de woning realiseren volgens een bestaand concept plan, of zelf in overleg met de Stichting een eigen plan opstellen.
De mogelijkheden voor een eigen plan betreffen voornamelijk de interne verbouwing. Daar het een gemeentelijk monument is zijn de mogelijkheden voor veranderingen aan de buitenzijde beperkt.

De totale vermogensbehoefte (opstal Bosschuur € 62.500,- k.k.), grondwaarde en verbouwingskosten wordt geschat op ca. € 550.000 tot € 700.000,- k.k.

Geschiedenis;

In Rheden aan de Heuvenseweg 1c vindt u De Bosschuur. Het is een voormalige doorrijschuur die een functie had voor het Landgoed Heuven. Het is een gemeentelijk monument met nummer GM-RH-013 en de volgende beschrijving:

“Deze doorrijschuur is rond 1860 gebouwd op een terrein dat onderdeel in van het landgoed Heuven. Het hoofdgebouw van de schuur is in 1940 afgebroken, maar diverse bijgebouwen zoals de schuur, zijn blijven staan. Het landgoed Heuven wordt al in de veertiende eeuw genoemd en komt in 1856 in handen van J.W. Wurfbain, die meerdere panden op het terrein liet bouwen. De schuur is hier waarschijnlijk onderdeel van.

Het bouwwerk heeft een rechthoekige plattegrond en op het dak liggen typische Hollandse pannen. Op de hoeken van de schuur zijn gemetselde lisenen (een iets uit de muur springend deel) aangebracht. In zowel de voor- als achtergevel zijn dubbele deeldeuren geplaatst. De deuren aan de voorzijde hebben X-vormige ramen. In beide zijgevels, die een gelijke indeling hebben, zijn smeedijzeren muurankers aanwezig.”

In 1970 heeft mevrouw C.L.H. Wurfbain (dochter van de boven genoemde heer J.W. Wurfbain) haar bezittingen ondergebracht in de Stichting Wurfbain’s Hof. In 1978 is het pand voor 40 jaar in gebruik gegeven aan de Rhedense Pioniers. In 2018 heeft deze padvindersgroep het pand verlaten en is er gezocht naar een goede invulling.

De Stichting heeft gekozen voor een relatief rustige bestemming van wonen om de rust zoveel als mogelijk is te bewaken.

Eind 2020 is het bestemmingsplan gewijzigd en is de bestemming voor De Bosschuur “wonen” geworden.
De stichting wil het pand op basis van erfpacht aan een passende erfpachter in erfpacht gegeven. Van die erfpachter wordt verwacht dat zij of hij zich kan vinden in de doelstelling van de stichting en het pand ook binnen die sfeer en in overleg met de Stichting wil verbouwen tot woning en vervolgens gebruiken.

Het conceptplan

Voor de bestemmingsplanwijziging is een principe tekening gemaakt (dit is geen goedgekeurd ontwerp) welke is opgenomen in de toelichting op het bestemmingsplan. Daarin is een woonoppervlak van totaal circa 236 m² (± 170 m² op de begane grond en ± 66 m² op de verdieping) mogelijk waarvan een inpandige berging van circa 10 m² deel uitmaakt.

Er is geen verplichting dit principeontwerp verder uit te werken naar een bouwtekening. Het staat de kandidaat erfpachter vrij om in overleg met het bestuur van de Stichting een ander ontwerp te maken.
Ten aanzien van de eisen die worden gesteld aan de bouwvergunning wordt verwezen naar de gemeente of een door de kandidaat erfpachter in de arm te nemen architect.

De Procedure

De Stichting is op zoek naar een passende erfpachter. Assink NVM Makelaars heeft de opdracht om een passende kandidaat voor te dragen. Het is de bedoeling dat die kandidaat zich goed heeft georiënteerd op de erfpachtovereenkomst. Ook wordt van de kandidaat verwacht dat zij of hij zich kan vinden in het doel van de Stichting, het behoud van het Landgoed Heuven. In de erfpachtovereenkomst wordt daar dan ook aandacht besteed.

Erfpacht

Erfpacht komt niet vaak voor. Bij deze erfpacht wordt de erfpachter eigenaar van het gebouw (de opstal) en de Stichting blijft eigenaar van de ondergrond. Voor het ter beschikking stellen van die ondergrond betaald de erfpachter een canon (€ 12.000,- per jaar en deze is gelijkgesteld aan hypotheekrente, mogelijkheid tot fiscale aftrek canon). Voor het eigendom van het gebouw betaalt de eigenaar een koopsom (€ 62.500,- k.k.) aan de Stichting.

Bij het einde van de erfpacht verkoopt de erfpachter dan het gebouw weer aan de Stichting voor de dan te bepalen waarde. Mogelijkheden voor verlenging kunnen tegen het einde van de pacht periode besproken worden.
In het geval de erfpachter tussentijds zijn woning wil verkopen (formeel het recht van erfpacht overdragen), kan dat in overleg met de Stichting. Om reden van bewaking van haar doelen wil de Stichting wel steeds toestemming geven voor een overdracht en vooraf kennis maken met de opvolgende erfpachter.

De koper kan een hypotheek vestigen op het erfpachtrecht.

Bij een afspraak voor een bezichtiging parkeren op de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum en niet bij de woning!

Uitgebreide info van deze woning kunt u vinden op de unieke, eigen website! Download de brochure op Funda voor de link naar de website waar u alle gegevens en stukken van de woning kunt terugvinden.

Interesse?

neem dan direct even contact met ons op! vul onderstaand formulier in of bel

026-361 70 23

  Brochure

  Voor deze woning is een brochure beschikbaar met alle informatie van deze woning.

  Download

  Woning
  Plattegrond

  Woning
  Streetview

  Wilt u graag de (over)waarde van uw woning weten?

  JA, VERTEL MIJ DE WAARDE
  close-link
  Klik hier
  Vragen? App ons!