Assink NVM Makelaars

Woningaanbod neemt verder af in 2021 – woningmarktcijfers 2e kwartaal – 2021 –

Landelijk: Woningaanbod neemt verder af in 2021

In het tweede kwartaal van 2021 heeft de NVM de woningmarkt weer krapper zien worden. De krapte indicator van de NVM stond op 1,4, een jaar geleden was deze 2,6. Dit houdt in dat er voor iedere zoeker 1,4 woning beschikbaar was in het eerste kwartaal. Voor een middenwoning was de krapte indicator 1.

De gemiddelde verkoopprijs steeg met bijna 20 % t.o.v. tweede kwartaal 2020 naar € 410.000, -. (dit was het vorige kwartaal € 385.000, -) . Dit is de grootste prijsstijging sinds de NVM de prijzen ging bijhouden in 1995. Opvallend is ook dat steeds meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht. Dit gebeurt nu bij driekwart % van de verkopen. Dit was in het eerste kwartaal 60 %.

Landelijk steeg in het tweede kwartaal wel het aantal verkopen, na een eerste kwartaal met teruglopende aantallen verkopen.

Gemeente Rheden

In Rheden zagen we ook een stijgend aantal verkopen (120 woningen werden verkocht, dit was 96 in eerste kwartaal 2021). De gemiddelde verkooptijd daalde van 44 naar 23 dagen. De blijvende druk op de markt was zichtbaar in het onderhandelingsresultaat, er werd gemiddeld 8,4 % boven de vraagprijs geboden. De gemiddelde verkoopprijs van de verkochte woningen daalde met € 24.000, – in 2e kwartaal naar € 347.200, -. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er meer tussenwoningen en hoekwoningen zijn verkocht. De prijzen van de woningen stegen namelijk, behalve bij de hoekwoningen en de twee onder één kap woningen.

We zagen bij de vrijstaande woningen wederom een prijsstijging maar ook opnieuw een lager aantal verkopen. Viel in het eerste kwartaal op dat vrijstaande woningen in Rheden bijna tweemaal zo lang te koop stonden als de gemiddelde woning, nu is deze verkooptijd fors gedaald. De twee onder één kap woningen brachten iets minder op, maar de tussenwoningen stegen opnieuw in prijs. Er werden weer wat meer tweekappers verkocht en ook meer hoek, – en tussenwoningen. De prijs ontwikkeling bij appartementen blijft goed, deze stegen in waarde en er werden meer appartementen verkocht (33 in tweede kwartaal en 25 in eerste kwartaal). Rheden wijkt niet echt af van het landelijk beeld, maar de prijsstijging in een jaar is minder, iets meer dan 10 % gemiddeld. Maar voor de individuele woning, zeker de tussenwoning, kan dit beeld anders zijn. Tussenwoningen stegen zo’n 15 % in waarde in een jaar.

Gemeente Rozendaal

Ook in Rozendaal nam de prijs toe, deze steeg meer dan 20 % t.o.v. het  vierde kwartaal 2020 naar € 1.123.000, – gemiddeld. Op de vraagprijzen werd nog wel wat af onderhandeld, maar hier betreft het ook duurdere woningen. Woningen staan gemiddeld 178 dagen te koop in Rozendaal, dit is ver boven het landelijk gemiddelde, dit heeft echter te maken met het hoge prijsniveau van het aanbod.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!