Cijfers 3e kwartaal Woningmarkt Rheden

Woningmarkt cijfers Gemeente Rheden 3e kwartaal

Door José Wunderink.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers constateert NVM voorzitter Ger Jaarsma dat “woningmarktregie” noodzakelijk is in de “oververhitte” woningmarkt. Met name starters maken steeds minder kans op de markt. De NVM hoopt dat het nieuwe kabinet een regie rol op zich gaat nemen ten aanzien van de woningmarkt.

Landelijk gezien is er een driedeling te zien: gebieden met ruimer aanbod waar het aantal transacties stijgt, gebieden met krapte en dalend aanbod en stijgende prijzen en gebieden waar evenwicht in de markt is.

Landelijk gezien bleef het aantal transacties ongeveer gelijk. De prijzen liggen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar geleden, maar per regio zijn de verschillen groot.

Wat laat het 2e kwartaal in Rheden zien?

Het aantal verkopen daalde van 124 naar 117 het afgelopen kwartaal. De gemiddelde transactieprijs daalde van € 273.000,- naar € 252.600,- (landelijk € 258.000,-).

De woningen in Rheden werden sneller verkocht, na 57 dagen i.p.v. 114 dagen. Het verschil tussen vraag- en transactieprijs was 2,1 %.

Kijk je naar de typen woningen dan zie je een genuanceerder beeld:

  • De prijs van de tussenwoning steeg en ook het aantal verkopen steeg hier fors. De tussenwoning stond gemiddeld 40 dagen te koop en er was 0,8% verschil tussen vraag- en transactie prijs.
  • De verkochte hoekwoningen daalden fors in prijs, er werden er minder verkocht en de verkooptijd liep op naar 65 dagen. Er was 1,2% verschil tussen vraag-en transactieprijs.
  • De 2-onder-1-kap bleef redelijk stabiel in prijs met een gemiddelde verkoopprijs van € 301.100,-. De woningen werden iets sneller verkocht (na 50 dagen) en er werd iets minder van de prijs af onderhandeld. Er werden minder 2/1 kap woningen verkocht dan in het 2e kwartaal.
  • Van de vrijstaande woningen werden er duidelijk minder verkocht (19 tegen 28 in vorige kwartaal). De prijzen stegen van € 456.000,- naar € 497.300,- en de woningen werden aanzienlijk sneller verkocht met minder onderhandeling op de prijs.
  • Er werd een lager aantal appartementen verkocht, hierin volgt Rheden de landelijke trend. De prijs van de appartementen daalde en er werd met 4% tussen vraag- en transactieprijs meer onderhandeld. Het gemiddelde Rhedense appartement bracht € 160.000,- op.

 

Rheden valt hiermee in de regio waar de markt redelijk in evenwicht is. De inhaalslag van de appartementen lijkt achter de rug met dalende opbrengsten. Vrijstaande woningen laten nog wat prijsstijging zien, maar bij hoek en 2/1 kap woningen is de rek uit de prijsstijging. De ontwikkeling bij tussenwoningen toont dat ook in Rhedens krapte is in dit segment, dit maakt dat ook hier starters het moeilijk hebben een woning te vinden.Vragen? App ons!