Woningmarkt cijfers Gemeente Rheden 4e kwartaal

Door José Wunderink.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers constateert NVM voorzitter Ger Jaarsma dat de “woningmarkt gevangen zit tussen grote vraag en slinkend aanbod”. Er is sprake van een dalend aantal verkopen (landelijk 6% minder) en er stonden meer dan één derde minder woningen te koop dan in het vorige kwartaal van 2017.

Landelijk gezien stijgen de prijzen, de gemiddelde woning kost nu € 269.000,- en wordt binnen 52 dagen verkocht.

De krappe markt maakt dat de kopers schuwer worden, zij hebben geen zin om in de rij voor een woning te staan.

Wat laat het 4e kwartaal in Rheden zien?

Het aantal verkopen steeg naar 157 het afgelopen kwartaal (was 123). De gemiddelde transactie prijs daalde fors, van € 284.400,- naar € 214.900,- (landelijk € 269.000,-).

De woningen in Rheden werden sneller verkocht, na 49 dagen i.p.v. 55 dagen. Het verschil tussen vraag – en transactieprijs was 1,3% (was 2,1%).

Kijk je naar de typen woningen, dan zie je een genuanceerder beeld:

  • De gemiddelde verkoopprijs van de tussenwoning daalde naar € 166.700,- en ook het aantal verkopen daalde in dit segment. Een tussenwoning stond gemiddeld 45 dagen te koop en er was 0,6% verschil tussen vraag – en transactieprijs.
  • De verkochte hoekwoningen stegen in prijs na een daling in kwartaal 3, er werden er meer verkocht en de verkooptijd daalde naar 47 dagen. Er was 1,9% verschil tussen vraag -en transactieprijs, hiermee werd er meer af onderhandeld dan in kwartaal 3.
  • De 2-onder-1 kap bleef redelijk stabiel in prijs met een gemiddelde verkoopprijs van € 292.900,-. De woningen werden iets minder snel verkocht (na 62 dagen) en er werd iets meer van de prijs af onderhandeld. Er werden meer 2-onder-1 kap woningen verkocht dan in het 3e
  • Van de vrijstaande woningen werden er duidelijk minder verkocht (13 tegenover 18 in het vorige kwartaal). De prijs daalde fors van € 485.300,- naar € 399.800,- en de woningen werden minder snel verkocht met minder onderhandeling op de prijs.
  • Er werd meer appartementen verkocht. De prijs van de appartementen daalde fors en er werd met 1,4% tussen de vraag- en transactieprijs een stuk minder onderhandeld. Het gemiddelde Rhedense appartement bracht € 121.000,- op (dit was € 167.700,-!).

 

Rheden is hiermee een regio waar de markt redelijk in evenwicht is, ondanks een dalend aanbod. De woningen rouleren snel. De prijsstijging in alle typen woningen, op de hoekwoning na, lijkt gestopt. Ook hier lijkt de consument wat op de rem te gaan staan wat betreft de bereidheid tot betalen van een forse koopsom.

*de opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief

 Vragen? App ons!