Woningmarktcijfers Gemeente Rheden 1e kwartaal 2018

Door José Wunderink.

Op 12 april presenteerde de NVM de woningmarktcijfers van het 1e kwartaal* van dit jaar. De NVM constateert krapte en stelt vast dat er weer minder woningen verkocht zijn, deze daling zet flink door terwijl de prijzen blijven stijgen.

Wat laten de Rhedense cijfers zien?
Ten eerste is er in de gemeente Rheden iets meer aanbod op de markt dan bij de start van dit jaar, er staan bijna 300 woningen te koop. In de gemeente werden er in het eerste kwartaal 115 woningen verkocht (tegen 161 het vorige kwartaal).
De gemiddelde transactie prijs was € 229.700,- (hoger dan de € 212.600,- in het laatste kwartaal van 2017).
De woningen werden gemiddeld na 77 dagen verkocht (dit was het vorige kwartaal 56 dagen).
Dat dit beeld algemeen is zie je als je de cijfers per type woning bekijkt:

  • Tussenwoningen zijn zeer licht gestegen in prijs naar € 169.000,- . Er werden er wel minder van verkocht (28 i.p.v. 38) .
  • Hoekwoningen stegen in prijs naar € 238.600,-. Er werden er minder van verkocht,  de omloopsnelheid bleef gelijk.
  • Twee-onder- één-kap woningen daalden gemiddeld in prijs naar € 270.800,-. Het aantal verkochte woningen daalde hier flink en ze werden minder snel verkocht.
  • Vrijstaande woningen stegen in prijs naar € 434.00,-. Het aantal verkochte woningen steeg. De verkooptijd steeg en de onderhandelingsmarge werd groter.
  • Ook appartementen stegen licht in prijs naar € 134.100,- . Het aantal verkopen daalde, de looptijd liet een daling zien en er werd minder van de prijs af onderhandeld.

Over het algemeen kunnen we tevreden zijn over de markt, al baart het krappe aanbod zorgen. Gunstig voor de verkopers, maar lastig voor de kopers die minder keuze hebben en sneller moeten handelen.

*de opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitiefVragen? App ons!