Woningmarktcijfers Rheden eerste kwartaal 2020: rustig & stabieler dan landelijke markt

De woningmarkt in Nederland zag in de eerste drie maanden van 2020 een stabiel aantal verkopen, stijgende prijzen en een kortere verkooptijd.

De woningmarkt werd weer krapper na een vierde kwartaal in 2019, waarin deze trend ook al zichtbaar was. In het aantal verkochte woningen is een minieme daling te zien t.o.v. 2019 en wederom nam het aantal te koop komende woningen af. Ook nam het aantal te koop komende nieuwbouwwoningen opnieuw af. De krapte op de markt blijft dus pijnlijk zichtbaar.

De gemiddelde verkoopprijs steeg  met 9,6% t.o.v. het 1e kwartaal 2019 naar € 326.000, -. Landelijk gezien lagen de vraagprijzen 9,1% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde woning stond in Nederland 41 dagen te koop.

Eventuele effecten van de corona-uitbraak zijn nog niet zichtbaar. Wat onze ervaring tot nu toe is, is dat de effecten van deze uitbraak beperkt lijken voor de woningmarkt tot nu toe.

Gemeente Rheden

In Rheden zagen we een gelijkblijvend aantal verkopen (125). De verkooptijd steeg juist (was 42 en steeg naar 58 dagen) en met name vrijstaande woningen stonden langer te koop als in het vorige kwartaal. De blijvende druk op de markt was zichtbaar aan het kleine verschil tussen vraag, – en verkoopprijs. Dit was gemiddeld slechts 0,1% (was 0,7%). De gemiddelde verkoopprijs steeg licht van € 291.000,- naar € 293.700,-.

We zagen bij de vrijstaande woningen een aardige prijsdaling en redelijk stabiel aantal verkopen ondanks de langere looptijd. De twee-onder-één-kap woningen brachten voor het vierde kwartaal minder op, de tussenwoningen steeg als enige in prijs. Er werden wel minder tussenwoningen verkocht (was 23 in 4e kwartaal, nu 21). De prijsontwikkeling bij appartementen blijft redelijk goed, deze daalden licht in opbrengstprijs, maar er werden minder appartementen verkocht (30 in 4e kwartaal en 26 in 1e kwartaal). Rheden wijkt dus wat af van het landelijk beeld qua prijsstijging, deze komt alleen van de midden-woningen, en snelheid van kopen. De markt hier is rustiger en iets stabieler dan het landelijk beeld laat zien.

De opgegeven cijfers van het laatste kwartaal zijn altijd voorlopig, in het volgende kwartaal worden deze definitief.Vragen? App ons!